torek, 7. julij 2009

Dodatna obdavčitev družin brez otrok? Se hecate?

Spoštovana gospod Križanič, gospod Boscarol!

Pošteno me je razburila obujena ideja o obdavčitvi družin brez otrok. In ker imate čas za govorjenje o tako nemogočih idejah (četudi izvzetih iz konteksta), upam da si boste vzeli pet minut za to, da preberete moje pismo.

S partnerko živiva v najetem stanovanju v Ljubljani, velikem kakih 30 kvadratnih metrov. Z višino najemnine sva zadovoljna, a če bi si želela ustvariti družino, v kateri bi imel otroci normalne pogoje za odraščanje, bi se slej ko prej morala presliti v večje stanovanje. Najemnina s stroški bi v tem primeru znesla vsaj 600, 700 evrov. Seveda bi stanovanje še raje kupila, a kaj ko banke zahtevajo, da v primeru hipotekarnega kredita kupec sam pokrije med 20 in 30 odstotki naložbe. V Ljubljani to pomeni, da za najem s hipoteko zavarovanega posojila potrebuješ več kot 20 tisoč evrov lastnega kapitala, kolikor je glede na višine dohodkov, najemnine in življenske stroške nemogoče privarčevati. Mogoče lahko toliko privarčujejo tisti, ki nimajo najemnin in srečneži z dohodki nad 2.000 evrov – a kaj, ko lahko mladi o tako visokih plačah večinoma le sanjamo.

Sama sva storila kar družba od naju pričakuje. Oba imava univerzitetno izobrazbo, nisva zadolžena pri bankah, imava delo in celo nekoliko nadpovprečne zaslužke. In ravno v zaslužkih je problem! Zasluživa namreč preveč, da bi lahko kandidirala za najem ali nakup državnih ali občinskih neprofitnih stanovanj, obenem pa zasluživa premalo, da bi si kupila svoje stanovanje.

Mladi, ki najamejo 100 tisoč evrov posojila – kar z 20 tisoč evri lastnega vložka zadostuje za staro dvosobno stanovanje v Ljubljani – in se odločijo za vračilo posojila v 15 letih, morajo mesečno vračati kakih 800 evrov kredita, to pa je le nekaj manj kot je povprečna neto plača. Midva bi kredit najela le stežka, saj sva zaposlena za določen čas in se lahko s kreditom na grbi znajdeva na cesti, če nama delodajalec ne podaljša pogodbe. To se v kriznih časih dogaja in meni, ki sem preglasno opozarjal na kršenje delovno-pravne zakonodaje s strani bivšega delodajalca, se je to pred kratkim že zgodilo!

Skratka, če nimaš lastnega kapitala ali kapitala staršev, si v brezizhodnem položaju. Najemnine in stroški pritiskajo in mladim poberejo praktično ves zaslužek. Podobnih primerov mladih brez lastnih stanovanj in služb za nedoločen čas poznam toliko, da generaciji okrog tridesetega leta starosti pravim kar »izgubljena generacija«. Zakaj izgubljena, boste vprašali? Zato ker si veliko mladih zaradi situacije, v kateri so se znašli, ne bo nikoli ustvarilo družine. Mnogi sicer razmišljajo o tem, da bi tvegali in vseeno imeli otroke. Nekateri se za naraščaj tudi odločijo, a če le eden izmed mladih staršev v takem primeru izgubi službo, ga družba označi za neodgovornega, ker si je brez varne zaposlitve in stanovanja sploh privoščil otroka.

Dejali boste, saj imamo stanovanjski sklad pa neprofitna stanovanja pa še kaj bi se našlo. Spoštovani, poglejte, koliko stanovanj se je zgradilo v sedemdesetih in v osemdesetih letih prejšnjega stoletja! Od očeta slišim, kako ugodna posojila je imela njihova generacija, da so bili celo prisiljeni vzeti ugodna posojila, medtem, ko smo mi prepuščeni trgu surovega kapitalizma – službam za določen čas, oderuškim kreditom in nenormalno visokim cenam stanovanj. Višja obdavčitev družin brez otrok pomeni za mlade, ki upajo na družino nekoč v boljši prihodnosti, nekaj takega kot milostni strel v glavo ranjenca.

Žalostno je, da se politiki v naši državi že od osamosvojitve ukvarjate s preteklostjo, ideološkimi spopadi, denacionalizacijo, odškodninami za generacije, ki jih je prizadela 2. svetovna vojna in z mejo s Hrvaško, ne znate pa niti približno poskrbeti za mlade, ki naj bi bili prihodnost te države!

Menite, da smo v Sloveniji za mlade storili dovolj, da smo socialna država, če smo na cedilu pustili cele generacije? Ali se po tem pismu še sprašujete, zakaj je nataliteta v naši državi tako nizka in zakaj so napovedi za prihodnje še bolj črnoglede? Ne bi raje namesto o dodatnih obdavčitvah za družine brez otrok storili kaj za to, da bi mladim v ugoden najem ponudili stanovanja, ki bi jih ti kasneje lahko odkupili? Res menite, da je obdavčitev (mladih) družin brez otrok prava rešitev?

Hvala za vaših pet minut in lepo pozdravljeni,

državljan Martin

2 komentarja:

  1. Najboljš da državi kar takoj prepustimo 3/4 naših plač. Sicer pa v tej naši preljubi Sloveniji kmalu ne bo več za zdržat.

    OdgovoriIzbriši
  2. ... včasih je bila dnina (10%) pa so bili kmečki upori, danes nam bo kmalu 10% ostalo, mi pa kar tiho...

    OdgovoriIzbriši