ponedeljek, 8. junij 2009

Banke roparice

Ko sem pregledoval izpisek za mesec maj, sem ugotovil, da me je banka okradla za dobrih 13 evrov! 2 ali 3 evre bi še preživel, čez 13 evrov je pa že kraja! Občutek imam, kot da meni pobirajo, kar ne uspejo vrniti šroti, bavčarji in ostali gigapodjetniki.

Na začetku meseca maja mi je NLB tako zaračunala 0,65 evrov uporabnine za klik. Za plačilo prispevkov za socialno varnost moram imeti kot samostojni novinar odprte 3 konte (čeprav je bila državi že dana pobuda za en konto, pa naj potem davčna razporeja denar po svoje, ampak čez komot ga ni!, tudi pri državi ne), torej sem plačal vsakič 0,33 evra provizije, kar znese 0,99 evra. 18. v mesecu so mi zaračunali kar 2,08 evra, ker nisem uspel poravanati dveh trajnikov - kot, da sem jaz kriv, če plača zamuja (že tri tedne) in na računu ni denarja za trajnike - bom dal strošek v poročilo o delu, bomo videli, če mi šef povrne?! In potem svizec ...

Ko sem šel poravnat trajnika na banko, so mi odtrgali za dve nakazili skupaj kar 3,60 evra. Za 6 preostalih plačil preko klika sem odštel še 6 X 0,33 evra, kar znese še 1,98 evra. In ko zalaufa, se ne ustavijo - konec meseca še 1,62 evra za obresti negativnega stanja (pa imam le 300 evrov limita) in še razkošnih 1,96 evra kot nadomestilo za vodenje računa. Ker sem bil priden in sem doma dvigoval le pri "pravih" bankomatih, so mi zaračunali le en dvig v tujini - 0,47 evra.

Ko sem potegnil črto, sem ugotovil, da sem banki naložil toliko dela oziroma tako obremenil njene računalnike, da so mi prejšnji mesec pobrali kar 13,36 evra!!! No, da ne bom krivičen, za obresti pozitivnega stanja so mi namenili 0,04 evra, torej sem jim namenil le (sic!) 13,32 evra.

Kar čudim se, kakšno domišljijo imajo bančniki. Klik je bil še pred kratkim zastonj, nakazila po 15 centov, dvigi na drugih bankomatih zastonj ... Vedno si zmislijo kaj novega, ne bi se čudil, če mi bodo naslednjič zaračunali tudi izdajo bančne kartice. Pričakujem, da bodo v naslednjih letih uvedli še blagajno na vhodu v banko in ti zaračunali kot za v kino, ti prodali še kokice, ko boš čakal v vrsti pred šalterji, ker bo delal samo en šalter od štirih, ker je treba pač šparati pri številu delavcev.

Morda pa je vse le kazen za to, ker ob odprtju računa pred leti nisem hotel odpreti zlatega računa, ampak sem se odločil za navadnega. Zlatega mi je hotela uslužbenka prodati kot super ugodnega, ki mi nudi to in to in še kaj, pa še en kup ugodnosti za povrhu. Ko sem bil že čisto navdušen nad zlatim računom, pa me je kljunilo iz malih možganov - in sem vprašal: "Koliko pa stane zlati račun na mesec?" Točnega odgovora se ne spomnim, saj me je udarila amnezija, kar se zgodi ljudem ob slabih spominih, a vem, da je bil nekajkrat dražji od navadnega računa. Koliko dražji? Jah, najbrž 13,32 evra na mesec!

1 komentar:

  1. Pozabil si najbolj perverznega od vseh stroškov - provizijo na polog denarja. Ja, včasih moraš plačati posebej tudi za to, da jim lahko daš denar!

    OdgovoriIzbriši