četrtek, 10. december 2009

Se nam obeta teroristični napad?

Ob terorističnem napadu v Alžiriji leta 2007 sem posumil, da se zna večji napad Al Kajde zgoditi tudi 11. 6. 2010. In na ta dan se začne tudi svetovno prvenstvo v nogometu v JAR. Zakaj gre?

11. 9. 2001 – napadi na ZDA, za napadom stoji Al Kajda
11. 3. 2004 – napadi na vlake v Madridu, za napadom stoji celica Al Kajde
11. 12. 2007 – napada v Alžiru, odgovornost prevzame Al Kajda
11. 6. 2010 ?!

V nekem članku sem bral, da se strategi Al Kajde pri načrtovanju napadov precej opirajo na numerologijo. Vsi trije omenjeni napadi so se zgodili 11. v mesecu, od potenc na tretjo v koledarskem letu manjka še številka 6, napadi pa se dogajajo na tri leta: 2001, 2004, 2007 – manjka torej še leto 2010. Res je Al Kajda organizirala in izvedla tudi številne druge napade v Iraku, Afganistanu in drugje, nekateri jo povezujejo tudi z napadi v Londonu leta 2005, a večina drugih napadov se je zgodila v državah, kjer ima organizacija veliko podpornikov. Tega ne moremo trditi ne za ZDA ne za Španijo, v Alžiriji pa organizaciji niso naklonjeni številni domačini, predvsem pa ji je močno nenaklonjena vlada. Trije omenjeni dosedanji napadi se po obsegu med sabo ne morejo primerjati, kar je verjetno posledica povečanega nadzora nad Al Kajdo po napadih na ZDA. Še najbolj očitna stična točka med napadi je poleg odgovornosti zanje ta, da so se zgodili dopoldne po lokalnem času, ko je število potencialnih žrtev največje.

Če teorija o 11. 6. 2010 drži, kje bi se potem lahko zgodil ta napad? Omenjeni so se zgodili v Severni Ameriki, Evropi in Afriki, zato je bolj verjetna tarča katera od azijskih držav. Najverjetneje to ne bil Afganistan ali Irak, saj napad v kateri od teh držav ne bi prišel na naslovnice svetovnih časopisov. Bolj verjetne tarče so:
- Indija (država je v sporu s Pakistanom zaradi Kašmirja, manjšinski muslimani pa so pogoste žrtve napadov večinskih hindujcev),
- Filipini (spori med Manilo in muslimansko manjšino na jugu države),
- Turčija (muslimanska država, ki je v očeh skrajnih islamistov preveč sekularna),
- Kitajska (zaradi zatiranja muslimanskih Ujgurov; manj verjetna tarča zaradi političnih razmer, ki onemogočajo nastanek lokalnih celic Al Kajde),
- Tajska (zaradi številnih zahodnih turistov in sporov Bangkoka z muslimansko manjšino na jugu države).

Upam, da so navedeni datumi, iz katerih se mi je porodila teorija, zgolj slučaj. Škoda bi bila, če bi začetek nogometnega svetovnega prvenstva zasenčili teroristi.

1 komentar:

  1. Sem naredil napako, ne gre za potenco pri mesecih, ampak za večkratnik. Hvala za opozorilo.

    OdgovoriIzbriši