četrtek, 3. december 2009

Avtocestna mafija

Dolenjska avtocesta se lahko končno zgradi! Dars je namreč podpisal pogodbo z avtoprevoznikom Mirkom Kovačičem in pridobil še zadnje manjkajoče zemljišče za gradnjo avtoceste. Za zemljišče bo Kovačič prejel kar dobra 2 milijona evrov! Avtoprevoznik, ki je bil lani uvrščen na Managerjevo lestvico stotih najbogatejših Slovencev, letos pa ga na njej ni bilo, bo tako naslednje leto verjetno spet med najbogatejšimi. Nekaj denarja bo resda namenil za izgradnjo zasebnega nadvoza nad avtocesto, ki bo povezoval njegova zemljišča, a vseeno si bo lepo odebelil bančni račun.

Najhuje pri vsem tem je, da je parkirišče, s katerim bo mastno zaslužil, zgradil pred kakimi desetimi leti, ko je bilo že zelo verjetno, da bo šla čez (bodoče) parkirišče avtocesta. Gradnja parkirišča se je najbrž izplačala že takrat, saj je bil tam prej gozd in je lepe denarce prinesel tudi posekani les.

Ob tem bi bilo zanimivo vedeti, kdo na občini/upravni enoti Trebnje je avtoprevozniku Kovačiču takrat izdal vsa potrebna dovoljenja za gradnjo parkirišča. Tisti, ki je podpisal dovoljenja, je glede na dejstvo, da je bila lokacija že takrat predvidena za avtocesto, tako posredno oškodoval državni proračun najmanj za dober milijon evrov, saj Kovačič za gozd ne bi bilo niti približno iztržil dveh milijonov. Vsaj tako zanimivo kot ime botra graditve parkirišča bi bilo tudi vedeti, koliko podkupnine je »uradnik« dobil za izdajo dovoljenja! V državi s tako učinkovitim pravnim sistemom je verjetnost, da bi nekdo odgovarjal za takšno špekulativno oškodovanje državnega premoženja, enaka ničli. Bi se pa s tem lahko pozabaval vsaj kak raziskovalni novinar. Ideje mu ne bom zaračunal.

1 komentar:

  1. Čudno je tudi to, da je imel kot edini zasebnik v Sloveniji odcep iz avtoceste do svojega parkirišča. Za to mu je dovoljenje dal DRSC! Je torej tudi tam kdo zaslužil?

    Na to me je opomnil eden od forumašev na skyscrapercity forumu.

    OdgovoriIzbriši